Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πυξ Λαξ....!!

Οι Πυξ Λαξ είναι ένα συγκρότημα μοιυ όλοι γνωρίζουμε και οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε!

   Οι Πυξ Λαξ ήταν ελληνικό έντεχνο / εναλλακτικό συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1989, εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1990, και διαλύθηκε το 2004 κλείνοντας την πορεία του με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

 Τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας και Μάνος Ξυδούς. Το συγκρότημα απάρτιζαν επίσης και οι μουσικοί Γιώργος Γιαννόπουλος (τύμπανα), Νίκος Γιαννάτος (μπάσο), Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν), Άλκης Παπαδόπουλος (πλήκτρα), Κώστας Σαρδέλης (ηλ.μπάσο, κιθάρα), Βασίλης Σπυρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα * παλιότερα ήταν μέλος στο συγκρότημα Σπυριδούλα) , Παναγιώτης Σπυρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα * μέλος των Tsopana Rave), και Δημήτρης Κανελλόπουλος (αργότερα Domenica).
Κάπου στις παρυφές της δεκαετίας του 90', ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δυο παιδικοί φίλοι προερχόμενοι από τις δυτικές συνοικίες γύρω από την Αθήνα, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθεια του τρίτου άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη των Πυξ Λαξ. Έναν χρόνο αργότερα πραγματώθηκε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος.

Ο πρώτος τους δίσκος ονομαζόταν Τι άλλο να πεις πιο απλά και κυκλοφόρησε το 1990. Έναν χρόνο μετά εκδόθηκαν οι Ζόρικοι Καιροί, και 2 χρόνια αργότερα Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί, στον οποίο τους βοήθησε συμμετέχοντας ο Βασίλης Καρράς. Από τον δίσκο αυτό και ύστερα, το συγκρότημα άρχισε να καθιερώνεται και να γίνεται όλο και γνωστότερο στο κοινό.
 Ακολουθούν δύο Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης (1994) που γίνεται χρυσό, και το 1996 το Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες όπου είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που γίνεται πλατινένιο.
 Το 1997 εκδίδονται δυο άλμπουμ (single + LP) σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα, το Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό και η Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό που έγιναν και αυτά πλατινένια. Το δεύτερο μάλιστα έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα, πράγμα πρωτόγνωρο έως τότε για το συγκρότημα.

Το Παίξε παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997), και η Στίλβη το 1998 (στην οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται τραγούδια γραμμένα για την ταινία Μοναξιά μου όλα), είναι τα δυο επόμενα άλμπουμ, το τελευταίο εκ των οποίων γίνεται πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που μέχρι και σήμερα ακούγονται όπως τα Μοναξιά μου όλα, Μια συνουσία μυστική, Έπαψες αγάπη να θυμίζεις, Senor (διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν).

Το 1998 επίσης, το συγκρότημα πραγματοποίησε περιοδεία στην Βρετανία και αποτέλεσμα αυτής ήταν τέσσερις sold-out εμφανίσεις, φαινόμενο πρωτόγνωρο για ελληνικό συγκρότημα σε προσπάθεια εκτός συνόρων.

Ακολουθεί διπλός δίσκος με τίτλο Υπάρχουν Χρυσόψαρα εδώ; (1999), όπου στο πρώτο μέρος περιέχονται καινούργια κυρίως κομμάτια (Μέλυδρον, You get in love, Ένα γέλιο κρεμασμένο στο μπαλκόνι, Πίνακας, Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ) αλλά και κάποιες διασκευές παλιότερων κομματιών τους (Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο, Λένε για μένα (remix)), και στο δεύτερο μέρος ηχογραφήσεις παλιότερων επιτυχιών του συγκροτήματος από ζωντανές εμφανίσεις. Ο δίσκος ήταν και η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία, καθώς έγινε τριπλά πλατινένιος.

Λίγο μετά ακολουθούν δυο cd singles - συνεργασίες με τον Λάκη Παπαδόπουλο (Νετρίνο) και με τους I. Muvrini & Sting (Ασ' την εικόνα να μιλάει).

Ύστερα από κάποια προσωρινή (τουλάχιστον συναυλιακά) αποχή ως συγκρότημα, επανέρχονται στη δισκογραφία το 2001 με Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά, ένα ακόμα διπλό άλμπουμ που γίνεται πλατινένιο.

Έναν χρόνο αργότερα κυκλοφορούν cd με τις περισσότερες συνεργασίες τους κατά το παρελθόν, που ονομάζουν Από εδώ κι από κει....

Το 2003 κυκλοφορεί το νέο τους άλμπουμ Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών στο οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως ο Έρικ Μπάρτον (γνωστός από τους Animals), ο Gordon Gano (Violent Femmes), οι Marc Almond και Steve Wynn.
 Το 2004 οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν πως θα διαλυθούν αφού προηγηθούν συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένας ακόμη ζωντανός δίσκος. Ο δίσκος ονομάστηκε Τέλος, και περιέχει πολλά από τα γνωστά τραγούδια τους με συμμετοχές καλλιτεχνών που παρεβρέθηκαν στις εμφανίσεις του Λυκαβηττού στις 18 Σεππτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Όναρ, οι Domenica.

Αυτό ήταν το τέλος των Πυξ Λαξ, που χαρακτηρίστηκαν ως ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών. Με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού τα μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν αυτόνομη δισκογραφικά πορεία.

Το 2010, έξι δηλαδή χρόνια μετά την διάλυση του συγκροτήματος, έφυγε από τη ζωή ένα από τα ιδρυτικά μέλη, αλλά και ο εμπνευστής των Πυξ Λαξ ως συνολο, Μάνος Ξυδούς. Ήταν εκείνος που ως παραγωγός στις αρχές, αλλά και ως ενεργό μέλος αργότερα, άφησε το δικό του μουσικό, και όχι μόνο, στίγμα στο συγκρότημα.

Το καλοκαίρι του 2010, ανακοινώθηκε ότι οι Πυξ Λαξ θα εμφανισθούν ως συγκρότημα για πέντε συναυλίες στον ελλαδικό χώρο ως ολοκλήρωση των σχεδίων που ο εκλειπών Μάνος Ξυδούς είχε οργανώσει λίγο καιρό πριν το θάνατό του. Συγκεκριμένα, η μεγάλη συναυλία θα γίνει στο ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) στις 13 Ιουλίου του 2011. Θα πραγματοποιηθούν και άλλες ζωντανές εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως στα Ιωαννινα (8 & 9 Ιουνίου) ,στη Λαρισα (21 Ιουλιου), Καβάλα (23 Ιουλίου), στο Καρπενήσι (6 Αυγούστου), στη Θεσσαλονίκη (7 Σεπτεμβρίου) , στην Πάτρα (17 Σεπτεμβρίου) , και στο Ηράκλειο Κρήτης (26 Σεπτεμβρίου), αλλά και μια στην Αγία Νάπα της Κύπρου (30 Ιουλίου).

(πηγή:wikipedia)

  
   Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι πως μπορεί να ήμουν μόνο 6 ετών όταν διαλύθηκαν αλλά τους έχω αγαπήσει μέσα από τα τραγούδια τους, και πως θα είμαι και εγώ σήμερα στο ΟΑΚΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου